myths around STI
Vir: Canva Stock

Spolnost je lahko za mnoge čudovita izkušnja, vendar je z njo povezana tudi pomembna odgovornost. Vsi vemo, kaj lahko sledi po neverjetno vznemirljivih trenutkih s partnerjem_ko – s spolnostjo se lahko širijo spolno prenosljive okužbe, ali pa vodi v nosečnost (kar je odlična novica, če si s partnerjem_ko želita družine, ali ne tako dobra, če nanjo še nista pripravljena). Zato je pomembno, da mladi k spolnosti pristopijo premišljeno in ozaveščeno ter da vedo, kako se zaščititi.

Vsakdo, ki ima spolne odnose, je lahko izpostavljen tveganju za spolno prenosljive okužbe. Pravzaprav se spolno prenosljive okužbe lahko širijo med različnimi vrstami spolnih aktivnosti: od oralnega, analnega, vaginalnega seksa do dotikanja genitalij prek stika kože s kožo (npr. dotikanje brez oblačil). Nekatere okužbe se lahko širijo s telesnimi tekočinami, kot so sperma, vaginalne tekočine ali kri, druge pa se lahko prenesejo, ob stiku kože na ustih ali genitalijah s kožo genitalij nekoga drugega.

Sledi pomemben dej – skoraj vsak spolni stik z drugo osebo, pri katerem pride do stika s telesnimi tekočinami ali dotika kože genitalij, lahko pomeni tveganje za spolno prenosljive okužbe. Najboljši način za zaščito je uporaba kondoma, redno testiranje ter znanje o SPO.

Čeprav so SPO pogosta težava in se večina ljudi z njimi sooči v nekem trenutku svojega življenja, so običajno povsem obvladljive z zdravljenjem. Če želite izvedeti več o SPO, si oglejte še ostala naša gradiva tukaj: https://alexbot.eu/materials/essential-lessons-for-youth-on-srh-topics/sexually-transmitted-infections/.

V tem članku se bomo osredotočili na spolno prenosljive okužbe – predvsem na mite, na katere ste verjetno že naleteli med iskanjem informacij na spletu.

myths around STI 2
Vir: Canva Stock

# MIT ŠT. 1: Že po izgledu osebe lahko ugotoviš, da je okužena s SPO.

Nikakor ne drži.
Veliko SPO, kot so klamidija, gonoreja ali HPV, velikokrat nimajo vidno izraženih simptomov, predvsem v zgodnjiih fazah bolezni.  Zgolj na podlagi videza ni mogoče varno ali učinkovito oceniti zdravstvenega stanja, zato je edini način, da ugotovimo, ali ima nekdo SPO, testiranje. To tudi pomeni, da ste lahko okuženi s SPO tudi več let, ne da bi za to vedeli.

# MIT ŠT. 2: Cepiva povzročajo neplodnost.

Ne drži. Cepljenje proti HPV (človeški papilomavirus, ki spada med SPO), je splošno priporočljivo za dečke in deklice, saj preprečuje nekatere vrste raka in druge zdravstvene težave, povezane z okužbo s HPV. Ni znanstvenih dokazov, da bi cepiva, vključno s cepivi proti HPV ali hepatitisu B (virus, ki se prav tako lahko širi s spolnimi odnosi), povzročala neplodnost. Pravzaprav lahko cepljenje in s tem preprečevanje okužbe s HPV dejansko zaščiti plodnost, saj zmanjša tveganje za nastanek raka materničnega vratu in drugih zapletov, ki bi lahko vplivali na tvoje reproduktivno zdravje.

# MIT ŠT. 3: Če nimaš vidnih znakov, nimaš SPO.

Tudi to ne drži. Številne SPO so asimptomatske, kar pomeni, da nimajo izrazitih znakov, zlasti v zgodnjih fazah (npr. klamidija, gonoreja in HIV…). Redno testiranje na spolno prenosljive okužbe je za spolno aktivne posameznike ključnega pomena za zgodnje odkrivanje in zdravljenje okužb. Če ugotovite, da imate spolno prenosljivo okužbo, tega ne skrivajte pred partnerjem, saj si oba zaslužita ustrezno zdravstveno obravnavo ob okužbi s SPO.

# MIT ŠT. 4: SPO bodo izginile same od sebe, brez da jih zdravimo.

Ne drži. Kot je bilo zapisano na začetku, večina SPO zahteva zdravljenje, da se pozdravijo ali obvladujejo. Bakterijske SPO, kot sta klamidija in gonoreja, je mogoče zdraviti z antibiotiki, nezdravljene pa lahko povzročijo resne zdravstvene zaplete. Virusnih spolno prenosljivih okužb, kot sta herpes in HIV, ni mogoče popolnoma pozdraviti, vendar jih je mogoče obvladovati z zdravili. Če SPO ne zdravimo, se poveča tveganje, da jih prenesemo na druge, kar lahko privede do dolgoročnih zdravstvenih težav.

# MIT ŠT. 5: Če si v resni zvezi, se ne moreš okužiti s SPO.

Tudi ta trditev ni pravilna. Če ste v partnerskem odnosu, to ne pomeni, da ste se s tem popolnoma izognili tveganju za SPO. Tudi, če je eden od partnerjev zbolel za SPO, to še ne pomeni, da je v vajinem razmerju prišlo do prevare. Če je imel kateri koli od partnerjev že prej spolne partnerje, obstaja možnost, da je okužen s SPO. Poleg tega se SPO lahko prenašajo, tudi če nobeden od partnerjev ne kaže simptomov. Redno testiranje in odprta komunikacija o spolnem zdravju sta pomembna v vsakem razmerju.

# MIT ŠT. 6: Tuširanje po seksu in »metoda izvleka« sta popolnoma učinkoviti metodi za preprečevanje nosečnostii in SPO.

Žal, ne drži. Tuširanje po spolnem odnosu ne varuje pred nosečnostjo, niti pred SPO – dejansko lahko še poveča tveganje za okužbo. Uniči lahko ravnovesje naravne vaginalne flore pri ženskah, s čimer pripomore k okužbam, kot je bakterijska vaginoza. Bakterije lahko celo potisne globlje v notranje reproduktivne organe, kar lahko povzroči dodatna vnetja. Tudi »metoda izvleka« ni ravno učinkovita, ne za preprečevanje nosečnosti, ne za preprečevanje okužbe s SPO. Predsemenska tekočina lahko prav tako vsebuje semenčeca, ki lahko vodijo do nosečnosti, ter nevarne mikroorganizme, ki lahko povzročajo SPO. Ker se nekatere SPO lahko prenašajo tudi brez vaginalnega spolnega odnosa, le z dotikom kože s kožo, je okužba s SPO še vedno mogoča.

Ti miti so razširjeni na spletu in lahko pripomorejo k nesporazumom in tveganemu vedenju, če niso ustrezno obravnavani. Zato ostanite zdravi in poučeni z Alex!

alex logo light

Izobraževanje, kakršno zagotavlja klepetalni robot Alex, ima ključno vlogo pri razbijanju teh mitov in zagotavljanju točnih in zanesljivih informacij mladim. Oglejte si poučne vsebine o SPO (in številne druge) na spletni strani projekta Alex www.alexbot.eu/materials ali pa se pogovorite z Alex in izvedite več o spolnosti, odnosih in drugem!

Alex poiščite na Instagramu: https://www.instagram.com/alexbot.eu/

Vaša zasebnost je pomembna

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, da vam zagotovimo najboljšo možno izkušnjo. Piškotki nam pomagajo razumeti vašo interakcijo z našim spletnim mestom, kar nam pomaga izboljšati naše storitve za vas. Z nadaljnjo uporabo te strani se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Več o piškotkih